19. tammikuuta 2014

Sukset helpottavat taistelijan etenemistä - varsinkin talvisin




Suurin piirtein otsikon mukaisesti kertoo eräs Puolustusvoimien opas hiihtämisestä. Vaikka Myllylä on todistanut, että kesälläkin toimii. Tänään hiihdon riemusta nautti kadettikurssi 100:n ampuvat osat. Päivän ohjelma oli tekniikkarasti ja hiihtomarssi.

Nousevan auringon ensisäteiden maalatessa taivaanrantaa kauniin oranssin ja vaaleanpunaisin sävyin, oli harjoituskenttä jo elämää täynnä. Allekirjoittaneen, jo hivenen muita varttuneempaan ikään ehtineen pohjoisen kasvatin, taival koulutukseen alkoi halaamalla Isänmaan kamaraa. Itsevarmuus suksien päällä ammuttiin alas jäätyneen tieuran muodossa.

Olen peruskoulusta asti vihannut hiihtämistä. Se ei vaan ole luonnistunut minulta. Minulta on mennyt kaksi kolmasosaa elämästä karttaen vapaaehtoista suksien päälle nousua. Se yksi kolmasosaa iästäni olen palvellut Puolustusvoimissa. Vasta palveluksessa sitä pakkoa tuli vuosittain marssin muodossa niin paljon, että siitä alkoi nauttia. Talviset maisemat, hyvä seura, oivallinen huolto ja liikunnan ilo muuttivat ajatukseni kulun. Ostin metsäsukset sekä luistelusukset. En keksi mitään niin hauskaa, mitä mies voi tehdä sukset jalassa, kuin hiihtäminen talvisella järvellä, saunan lämmetessä odottaen palaavaa hiihtäjää.  Ja ei, ei minua uhata selkäni takana, että nyt kirjoitat sitten positiiviseen sävyyn hiihdosta, päinvastoin. Sain mahdollisuuden jakaa kokemani tältä päivältä: auringon noususta, auringon laskuun suksilla.

Takaisin asiaan.  Oletko ikinä kokeillut hypätä sukset jalassa 180 astetta kääntyen? Entä oletko harjoitellut täyden ympyrän ”tamppaamista” pitäen suksen kärjet saman pisteen päällä? Todella hauskaa! Koko joukolla treenasimme erilaisia temppuja suksilla, jonka jälkeen joukko jaettiin puoliksi. Ensimmäisen joukon puolikkaan rastin aihe oli perinteisen tekniikka. Simppeliä? No, hiihto on mielestäni 90% tekniikka laji. Allekirjoittanut huomasi koko elämänsä harrastaneen sitä 10%. Aika rankaa. Samasta syystä minulla ei ole enää toimivia luistelusuksia: ääretön pito kohtasi äärettömän voiman. Tästä seurasi, että suksi jatkoi matkaa ja mies jäi paikoilleen side edelleen monossa kiinni. Toisen rastin aihe oli ultimatea suksilla sekä hiihtomaa. Ultimatessa käytetään palloa tai frisbeetä, tässä tapauksessa palloa. kaksi joukkuetta yrittää saada pelivälineen maaliin. Allekirjoittaneelle tulee aina yllätyksenä, että pallo on pyöreä, mutta tein silti maalin. Voittaja fiilis jäi! Hiihtomaassa menimme metsäistä mäkeä ylös alas eri tavoilla, samalla haastaen itsensä. Toisin sanoen, pääsimme leikkimään suksilla mäkeen sielumme pohjasta. Suosittelen kaikille. Joukolla tuntui olevan hauskaa. Herjaa heitettiin. Eräs kadettiveli sutkautti liikunnan ohjaajan kommenttiin pakaralihaksen tärkeydestä hiihdossa, että todella timmi takapuolisia kadetteja tulee Vuosangasta kotiin.


Lounaan jälkeen lähdimme koko joukolla marssille tutustumaan ampumapaikkojen sijainteihin. Osa väestä ei ollut kovin harjaantunutta suksien päällä, mutta se ei menoa haitannut. Olin hyvin varma, että marssi ei tule tuottamaan pienintäkään ongelmaa. En uskonut, että kuntoni ei kestäisi tai energia loppuisi. Marssi muodostelma eteni hiljaisena, tasaisena virtana kohti ensimmäistä määränpäätä. Talvinen aurinko valaisi lumen peittämän metsän latvat. Taivas oli todella kauniin värinen. Etenimme suhteellisen rauhallista tahtia, ja pelkäsin, että pukeutumiseni vuoksi alkaisin palella. Kuten kouluttajamme sanoi, eskimot eivät juokse. Syy on yksinkertainen, keksitkö? Kerron kuitenkin. Kovalla pakkasella hikoillessa vaatteet kastuvat jonka jälkeen tulee kylmä. No, paidan selkämys oli märkänä jo toisen ampumapaikan kohdalla. Vesipullo, joka roikkuu kaulalla vaatteiden alla, jotta se pysyy sulana, alkoi näyttää huolestuttavan tyhjältä kääntöpaikan jälkeen. Toisen suunnan ampumapaikoille mennessä, oli väki jo melko väsynyttä. Keksin syyn minne juomaveteni oli mennyt. Varmasti johtuen ilmanpaineesta, oli kuivat vaatteeni imeneet koko kehoni vedet itseensä. Olin läpimärkä kun saavuin takaisin teltalle. Energiakin meinasi loppua. Ajattelin marssin olevan kuitenkin niin lyhyt, että ei ylimääräistä sokeria tarvita. Pitäisi varmaan heittää ajattelemasta, sillä tätä tekstiä kirjoittaessani, huomaan koko päivän ajatelleeni väärin, vääristä asioista. Onneksi marssin suorittaneet palasivat takaisin samoin huomioin kuin minä, energiaa oli mennyt yllättävän paljon. Liekö pakkasella ollut osuutta asiaan?





Summa summarum. Hiihtäminen on edelleen mukavaa. Tekniikkakin löytyy varmasti tämän kahden viikon aikana, sillä kehoni tuumaa, että on pakko. Taas uusi pakko hiihtäjän urallani, mutta tämäkin vain hyvään suuntaan, löysinhän myös hiihdon pakon kautta.

100.kadettikurssi, kadetti LTH