23. tammikuuta 2014

Lepo! Siinäpä hyvä käsky



Lapin yliopiston johtamisen alan tutkijat ovat täällä taas. Olli Mäkinen, Susan Meriläinen, Tarja Salmela ja Anu Valtonen seuraavat tänäkin vuonna viikon verran Vuosangan ampumaharjoituksia. Tarkastelemme sitä, miten uni ja lepo ovat osa sotilasjohtamista ja sotilasorganisaation käytänteitä.  Maailmahan on pullollaan johtamisoppeja, -malleja ja -teorioita. Useimmiten nämä mallit tulevat sivuuttaneeksi sen tosiasian, että sekä johtaja että johdettavat ovat unta ja lepoa tarvitsevia olentoja. Käytännössähän me kaikki tämän tiedämme: huonot unet tuntuvat kropassa, pinna kiristyy pikkuasioistakin, liikkeet hidastuvat, tavarat tippuvat ja ”pää toimii hattutelineenä”, kuten eräs kadetti osuvasti ilmaisi. Siltikin levon sääntely koskee vain yhtä ammattiryhmää – kuljettajia. Muilla ammateillako ei niin väliä, missä tilassa töitään tekee?

Ehkäpä on aika ottaa uni ja lepo tosissaan sekä johtajuustutkimuksessa että käytännössä. Voitaisiin lähteä liikkeelle vaikkapa erilaisten nukkumistyylien tunnistamisesta. Mehän olemme erilaisia johtajina ja alaisina – ja niin myös nukkujina.  Jos ”hää on pikaunine”, niin tää toinen ei. Toinen herää heti, toiselta menee kauemmin. Toinen vaatii pitkät unet, toinen pärjää vähemmällä. Toinen osaa ottaa päivätorkut, toinen ei. Toinen nukkuu vaikka seisaaltaan toinen ei edes käskien. Kun tunnistaa johtamistyylien lisäksi erilaiset nukkumistyylit ja –tavat on askeleen verran pidemmällä johtajana. Kun lisäksi tunnistaa erilaiset piilevät tavat ja ajattelumallit, jotka ohjaavat sitä, miten lepoon ja nukkumiseen suhtaudutaan ja miten sitä toteutetaan (sallitaanko, paheksutaanko, mahdollistetaanko, vähätelläänkö vai arvostetaanko?), on aika pro.
 Lepo ja uni voitaisiin myös ottaa osaksi tavanomaisia johtamis- ja koulutuskäytänteitä. Kun huolehditaan itsen ja joukkojen toimintakyvystä, niin huolehditaan ruuan, juoman, vaatteiden ja aseiden lisäksi myös riittävästä unesta ja levosta, ja niiden tilanteisesta toteuttamisesta. Ja tämä on asia, minkä voi ottaa – niin kuin oli jo otettukin – osaksi esimerkiksi palautekeskusteluja. Miten hyvin on onnistunut huolehtimaan omasta ja alaisten levosta ja unesta – ajallisesti, tilallisesti, materiaalisesti ja toiminnallisesti? Lepohan ei aina tarkoita passiivista toimettomuutta, päinvastoin, pieni mukava puuha ja toiminta voi olla joissain tilanteissa hyvin rentouttavaa ja suotavaa. 30 asteen pakkasessa paini tai punnerrukset sopivat tilanteeseen, kun taas kesähelteellä pelkkä loikoilu voi olla parempi vaihtoehto. Hyvällä rytmi- ja tilannetajulla pääsee pitkälle, kunhan vaan tulee ottaneeksi asian huomioon.
 Taito nukkua ja levätä on hyvä taito. Hyvin levännyt voi johtaa levollisin mielin. Levollinen johtajuus näkyy rennon energisenä ja läsnä olevana kehonkielenä. Se taas näkyy ilmapiirissä. Ja sallivassa ilmapiirissä voi myös myöntää väsymyksensä – ei aina voi eikä tarvitse olla virkeä.

Etnografisina tutkijoina elämme hetken ammuntaleirin arjessa: nukumme punkissa, palelemme, kurotamme sormia kohti mansikkaisen kamiinan lämpöä, hupsahdamme hankeen, ihmettelemme kun laitteemme eivät toimikaan pakkasessa, vietämme iltaa sodessa munkkeja syöden, kuuntelemme jutustelua, treenaamme salilla, paistamme makkaraa, kummastelemme pukukoodeja, ja erilaisia julkilausuttuja ja -lausumattomia luksusleirin sääntöjä. Yksi tärkeä havaintomme on, miten vahvasti yhdessä nukutut tai valvotut yöt yhdistävät – tupatoveruus kantaa.

Katajavaaran punkasta, Lapin lepääjät