18. tammikuuta 2014

Ennakointia


Ennakointi tarkoittaa tulevaisuuden luotausta (tulevaisuuden "näkemistä") ja tulevaisuuden suunnittelua (tulevaisuuden "tekemistä"). Ennakoinnin menetelmien soveltaminen riippuu pitkälle ennakointiongelmasta, eli mitä tulevaisuudesta halutaan saada selville tai miten tulevaisuutta halutaan muuttaa. Usein menetelmät jaetaan lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikajänteen menetelmiin.  (Wikipedia)

Syksyn aikana arvioimme taktiikassa sitä, että miten vihollinen toimii ja sen pohjalta suunnittelimme teoriassa miten vastaamme siihen käytössä olevilla resursseilla. Missä vihollinen jalkauttaa, minne se ryhmittää taistelupanssarivaununsa tulitukeen, onko sillä käytössä taisteluhelikoptereita? Muun muassa näitä kysymyksiä toinen vuosikurssi pohti aktiivisesti syksyn ajan. 


Nyt näkökulma on toinen. Laadimme tarkan käskyn ammunnasta, joka toteutetaan käytännössä. Teoreettinen arvio ei enää riitä vaan asiat on suunniteltava ja valmisteltava niin, että kovilla ampumatarvikkeilla toteutettavat taisteluliikkeet sujuvat turvallisesti ja palvelevat ampuvaa joukkoa heidän koulutustavoitteissaan. Taktisen tilanteen lisäksi on pohdittava, mitä riskejä ammuntaan liittyy, millaisen sektoriin joukko voi ampua, miten toimin jos maalialueella on sinne kuulumatonta liikettä?



Molempia edellä mainittuja esimerkkejä yhdistää ennakointi. Sotilaan on kyettävä näkemään tulevaisuuteen, vaikka se toisinaan tuntuukin lähes mahdottomalta.  
Taktiikassa sijoitan komppanian jalkaväkiaseet sekä panssarintorjuntavoiman siten, että niillä kyetään vaikuttamaan tehokkaasti vihollisen jalkaväkeen sekä taisteluvaunuihin. Mikäli vihollinen kuitenkin koukkaa vasemmalta, vastaan siihen reservissä olevalla joukkueella. Taisteluammunnassa arvioin ammunnan sujuvan vaihetaulukon mukaan, mutta mikäli maalialueelle eksyy yksinäinen erämaan vaeltaja, keskeytän ammunnan komennolla SEIS. Tämän jälkeen joukko toistaa komennon SEIS, varmistaa aseensa ja pitää ne suunnattuna turvalliseen suuntaan kunnes jotain muuta käsketään.

Sinkotiellä ammutaan sinkoryhmän hyökkäysammunta. Valmistelut ammuntaa varten alkoivat jo marraskuussa, jolloin kurssille esiteltiin työryhmäjako. Ampumakäskyä on laadittu jo kuukauden ajan tarkoituksena vähentää työmäärää ammuntaa edeltävinä päivinä. Toistaiseksi näyttää siltä, että työryhmän ennakointi on tuottanut tulosta. Asiat jotka kyettiin kirjoittamaan etukäteen, ovat mahdollistaneet työryhmän keskittymisen käytännön asioihin harjoitusalueella.
 
Kadetit esittelevät ammunnan yleisjärjestelyt, ryhmitys- ja liikesuunnitelman ampumaharjoituksen johtajalle.
Viikon alussa ennakoimme miten rakennamme ammunnan mahdollisimman tehokkaasti. Aamulla Sinkotielle lähdettäessä oli selvää kuka mittaa käsisuuntakehällä ja kuka kirjaa mitatut suunnat ylös. Viikon keskivaiheilla mittaaminen vaihtui rakentamiseen. 

Ammuntaa varten on rakennettava maalitoiminta jolla kuvataan vihollisen toimintaa. Lisäksi alueella on merkittävä reittejä, tulialueita sekä muita turvallisuuden kannalta merkittäviä tekijöitä. Ammuttaessa kovilla ampumatarvikkeilla on varmistuttava, ettei henkilöstöä liiku vaarallisella alueella ammunnan aikana. Nyt katseet kääntyvät jo kohti varsinaista ammuntaa. Osa työryhmästä lähtee liikuntaleirille, osa jää johtamaan ammuntoja. Varsinkin ensi viikolla johtovastuussa olevalla työryhmällä kiireitä riittää. Ammuntoja varten on tilattava materiaalia, varmistuttava laitteiden toimivuudesta sekä varmistuttava ammunnan henkilöstön osaamisesta. Työtä siis riittää, mutta niistä selviää helposti. Tekemällä töitä!

Kadetti Henrik Torstensson