16. tammikuuta 2014

Leirisairaalan arkea



Toinen harjoitusaamu lähti käyntiin suht vauhdikkaasti kun allekirjoittanut säntäsi vauhdilla ovelle etsimään puhelinta. Näin siis unta että meille tulee potilas ja samaan aikaan kollegan puhelin soitteli aamuherätystä. Kun nämä kaksi asiaa yhdistyivät unisessa mielessä, meille oli siis tulossa kiireellinen potilas. Mutta hyvä oli taas kerran todeta että osaamme herätä (ainakin fyysisesti) tarvittaessa nopeasti.

Oltiinpa leirialueella tai metsässä aamut alkavat tietysti aamupalalla ja valmistautumisella mahdollisiin potilaisiin. Vaikka sairastuneet saavatkin tulla mihin aikaan vain, jostain syystä ruuhka keskittyy aamuihin ja ammunnan tai harjoituksen jälkeisiin hetkiin. Työparista toisen hoitaessa potilaita joita oli ruhtinaalliset 2, toinen soitteli kymmenkunta puhelua järjestäen hammaslääkäriä, kyytejä, tilattavia tuotteita…



Lopulta saimme päivystävänkin ryhmän käyntiin, joten pidettiin tehtävien jako ja tarkennettiin illalla annettuja ohjeita. Innosta (??) puhkuen porukka rupesi hommiin, joista ensimmäisenä taisi olla virkistyspaikan etsiminen lumen alta. Kun juoksevat hommat saatiin tehtyä, keskityimme kouluttamaan ja harjoittelemaan, toivoen tietysti samalla että ovesta astuisi ”pahaa aavistamaton uhri” Jos potilas nimittäin suostuu, häntä tutkii, haastattelee ja hoitaa monta innokasta käsiparia.

Päivä kääntyy kohti iltaa ja alkaa kova kuhina. Onneksi kyse ei ole potilasruuhkasta, vaan suunnittelutilaisuudesta jossa jokainen lääkintäryhmäläinen on enemmän kuin innoissaan keksimässä lavastettuja tilanteita lääkinnällisiä opetuskuvia varten.

Ambulanssin varustusta sisältä.

Pelastusajoneuvon kalustoa.
Aamun sarastaessa olemme tyytyväisiä vallitsevista olosuhteista. Pakkasesta huolimatta sää on mitä mainioin ruveta filmaamaan ja pelastushenkilöstön yhteistyön tuloksena otoksia kertyykin yli toistasataa. Pienen harkinta ja käsittelytilaisuuden jälkeen kuvia saadaan karsittua niin, että jäljelle jää vain 90 parasta. Harjoituksemme riemut ovat kantautuneet esimiehelle saakka, saan kuulemma ottaa kuvia jatkossakin. Tosin ei voi valittaa, harva saa työaikana harrastaa valokuvausta ihan luvan kanssa!

Lääkintämiehet kertaavat käsisammuttimen käyttöä 16.1.2014

Auringon laskiessa uudelleen järven taakse alkaa porukka rauhoittua kuka minnekin joko lukemaan tai tiedottamaan läheisille, miten päivästä on selvitty. Levolle käydessäkin mielessä pyörii mahdolliset potilaat ja hätätilanteet, mutta pitää muistaa, että jos näet lepäävän lääkintähenkilön, silloin on harjoituksessa kaikki hyvin!

Vanhan huollon kouluttajan sanoin: Huolto lepää aina kun voi!

Kenttäsairaanhoitaja Piia Sivonen