17. tammikuuta 2014

Normipäivä?



Mitä pappi tekee harjoituksessa? Pääsääntöisesti ei mitään  - paitsi toivoo parasta ja pelkää pahinta.
Tuo lienee varsin yleinen käsitys sotilaspapin toimenkuvasta harjoituksissa, eikä sitä oikein tohdi vääräksi moittia. Ei ko. virkamiehellä yleensä ole kovin tarkkaan määrättyä ja näkyvää toimenkuvaa harjoitusorganisaatiossa. Ei ainakaan silloin jos kaikki menee niin kuin pitää. Ja pääsääntöisesti niin onneksi tapahtuukin.

Reilun viikon harjoitusrupeamassa ei tärkeintä ehkä olekaan harjoitus itsessään vaan se mitä siitä voi taas loppuvuodeksi ammentaa etiikan opettajana, työnohjaajana, työyhteisökonsulttina, sielunhoitajana…

Ajatellaanpa vaikka niitä mahdollisuuksia joita leiri tarjoaa vaikkapa toimintakyvyn havainnointiin. Missään muualla ei tässä tehtävässä niin hyvin pääse näkemään käytännössä kaikkea sitä mitä on kirjoista lukenut kuin nyt meneillään olevassa harjoituksessa.

Leiri tarjoaa psyykkistä haastetta niin kadeteille kuin henkilökunnallekin. Pitkät - mutta valoisalta ajaltaan lyhyet ja kylmät - päivät venyttävät henkistä kapasiteettiä. Kun sivusta hissukseen seurailee molempien ryhmien toimintaa, löytää kohtuullisen nopeasti yksilöiden erilaisia tapoja ilmaista väsymystä ja pinnan kiristymistä sekä ennen kaikkea tapoja käsitellä sitä. Tutuistakin kavereista paljastuu uusia piirteitä. Ja yleensä ne ovat itse asiassa positiivisia.. Itsestään löytää sitten kyllä jotain muuta.

Sosiaalinen toimintakyky on jo edellisenkin johdosta yhtä lailla koitteilla. Tavat olla ja elää ryhmässä tulevat täällä aivan erilailla esille kuin missään muualla. Kadeteista löytyvät johtajat, hiljaiset puurtajat, touhuajat, huumorihemmot, syrjäänvetäytyjät ynnä muut ihmishahmot. Mutta erityisen hauskaa on seurata työtovereita, joiden kanssa takana saattaa olla useampikin harjoitus. On mukava katsella kuinka ihmiset kasvavat, henkisesti, tehtävänsä mukana. Tietyt piirteet vahvistuvat toiset heikentyvät. Ja enempää en tähän uskalla kirjoittaakaan koska en ole viimeinen blogin rustaaja. Saattaisi käydä niin että sen minkä taakseen jätti sen edestään työkavereiden kirjoittamana edestään löytää.

Eikä se edes olisi eettisesti oikein. Ei edes teorioiden. Sillä kaikki se minkä teoriassa on opettanut Deleuzesta tai Levinaksesta voi täällä todentaa käytänössä: Päätöksenteko on oikeasti vaikeaa, kun nokan edessä on vain hankalia vaihtoehtoja ja lähimmäisen huomioiminen voi olla tehtävän onnistumisen elinehto. Mitä teet, miksi ja millä perustelet? Päivässä tuon kysymyspatterin voisi esittää täällä kymmeniä kertoja.

Kymmeniä on tullut myös kilometrejä suksilla. Kyseessä on oma valinta. Sotilassukset tarjoavat mahdollisuuden liikkua vapaasti milloin haluaa, minne haluaa ja miten haluaa. Ne vapauttavat jatkuvasta kyydin pummaamisesta (noloa), vapauttavat kulkemaan omaan tahtiin (rauhallista) ja tarvittaessa yllättävistä suunnista ja hiljaisesti (näe ja kuule mitä muuten et näkisi ja kuulisi). Niin, ja kauniina talvipäivänä on mukava hiihdellä ja pitää yllä fyysistäkin toimintakykyä. Ei voi valittaa.

Harjoitus on siis ammennusastia moneen loppuvuoden koitokseen. Joten vaikka ei tekeminen niin ilmeistä olisikaan, sitä kuitenkin ajallaan tapahtuu. Näkyvin tekeminen sijoittuu lauantai-iltaan: Kenttäehtoollinen pimeässä ja kylmässä. Sekin on yksi vuoden kohokohta sotilaspapille.

Sotilaspastori Janne Aalto