28. tammikuuta 2014

Hyviä hommia yli kurssirajojen



Ammunnan johtaja taustalla, tulitoiminnan valvojat tarkastavat ampujien aseet.

 Ensimmäinen viikko oikeissa firman töissä. Niin sitä voisi kuvailla 100. kurssin tulitoiminnan valvojana toimineen osaston ensimmäistä viikkoa Vuosangassa. Tulitoiminnan valvojina toimitaan keskosten ja yhden ammunnan valvojan tarkan silmän alla. Tarkoituksena on saada suoritettua näyttöluontoinen koe, jotta meille voidaan myöntää tulitoiminnan valvojan oikeudet. Sanomatta selvää, että näitä oikeuksia ei ihan heti pääse uusimaan. Stressikäyrä nousee. Sunnuntaina valmisteltiin keskosten kanssa ensimmäisiä ammuntoja, aikaa oli varattu koko päivä. Illalla ehtikin saunomaan rauhassa eikä leirin sotilaskodissakaan tarvinnut kiirehtiä. Valmisteluihin kuului maastontiedustelu, autolla tietysti, jokaisen ammunnan vaiheen läpikäynti yksityiskohtia myöden, sekä ampumapuhuttelu. Vanhemman vuosikurssin kadettien kanssa työskentely yhteisen asian eteen tuntui luontevalta, pian unohtui satujen saarella opittu tiukka hierarkia. Yhteistyö sujui hyvin ja keskoset tuntuivat ensimmäistä kertaa työtovereilta, joskin olivatkin esimiesasemassa. 
Konekivääritaistelijaparin tulitoiminnan valvoja kuvaa tilannetta ja valvoo toimintaa.
Maaliupseeri käyttää mm Jaster-maalilaitetta.
 



Ensimmäiset ammunnat eivät ainakaan omalla kohdalla menneet putkeen. Paljon yksityiskohtia jäi vaille huomiota ja varsinkin taisteluvälinepaikan johtaminen oli hieman sekavaa. Pimeän laskeuduttua ampujien liikkuminen oli epävarmaa ja hidasta. Tulitoiminnan valvojana jouduin itsekin keskittymään yhtä paljon suksilla pystyssä pysymiseen kuin mitä ammunnan turvallisuuden valvontaan. Kuitenkin ammunnat saatiin suoritettua ilman ensimmäistäkään vaaratilannetta. Ammunnat lopetettiin pahasti aikataulusta jäljessä, taistelijat pääsivät yli tuntia myöhemmin palaamaan teltoilleen. Palautekeskustelussa seuraavana aamuna kahvikupin äärellä sitten mietittiin, mitenkäs se menikään ja minne se ampumatarvikerahtikirja eksyi ampumapaikalta. Tärkeitä oppeja saivat niin keskoset kuin simputkin, saimme kaikki paljon eväitä seuraavia ammuntoja varten. Ammunnan valvojan palaute ei ollut ruusuista, mutta virheistä oppii parhaiten! Seuraavaa ammuntaa alettiinkin suunnitella miltei heti palautetilaisuuden jälkeen, lounas ja luova tauko teltoilla ennen seuraavaa koetusta. Nyt ollaan sitten hereillä ja hoidetaan homma kotiin! 

Seuraavassa maastontiedustelussa ammunnanjohtajat joutuivatkin vastaamaan useisiin tarkennuksiin maalitoiminnasta ja erinäisistä yksityiskohdista. Oli varmempi olo nyt, kun tiesi mikä on tärkeää ja mikä ei. Yksityiskohtia käytiin läpi toverillisessa hengessä vielä illalla sotilaskodin pöydän ääressä. Huominen menee paremmin, ellei jopa hyvin! Aamun sarastuksen on vielä pari tuntia aikaan, kun työryhmä hyppää autoon ja suuntaa kohti ampumapaikkaa. Ennen ampuvan joukon saapumista on saatava valmiiksi yhtä ja toista. Kovapanosvaihetta varten taisteluvälinepaikan johtajan (Tvällärin) on sykittävä. Taukoihin ei ole saumaa. Valmistava koulutus pyörähtää käyntiin ajallaan, seuraavaksi kovapanosvaiheen harjoittelu ryhmän kanssa.





Tarkoituksena on ampua kova Apilas, raskas kertasinko, kovapanosvaiheen 3. tasalla. Takavaara-alueelle ei parane eksyä, kyseessä ei ole sisäpiippuaseen mielikuvituksellinen tappava tulisuihku vaan oikeasti lähtee henki, mikäli tulitoiminnan valvoja ei hoida velvollisuuksiaan tunnollisesti ja varmistu vaara-alueen tyhjyydestä. Raskaan kertasingon lähdön kuuli varmasti myös viereisille ampumapaikoille, mahtava jysähdys siitä lähti! Kaikki menee niin kuin elokuvissa loppuun asti, palautteessa ammunnan valvoja kertoi meidän tehneen hänen valvomiensa suorituksen nopeusennätyksen ammunnan suorittamisessa, 27 minuuttia! Virheistä opittiin, hommat hoidettiin turvallisesti ja tehokkaasti. Hyvin mielin aloitamme työryhmän kanssa yöammuntojen harjoittelun. Näissä ammunnoissa ei hiihdetty, siitä huolimatta liikkuminen oli hitaampaa. Kokonaisuus oli kuitenkin sujuvampi ja pääsimme lopettamaan ajoissa. Saunaankin ehti! Suuhun jäi hyvä maku onnistuneesta suorituksesta.
Putkiraivain asennettuna hyökkäysuralle.
"Täällä aukko!" Raivain räjähti ja hyökkäys jatkuu.
 Summaten, näitä asioita ei opi kirjoista. Yksityiskohtia ja liikkuvia osia oppii käsittelemään vain käytännön harjoittelun myötä. Taisteluammuntoihin ohjenuoria ja varomääräyksiä voi opetella luennoilla, mutta se, miten niitä käytetään ja sovelletaan oikein, jää käytännön maailmaan. 

- Tapio Hakaoja