26. tammikuuta 2014

Ampumakäskyn laatiminen:"Sen voi tehdä oikein tai korjata"



Pitkän suunniteluin jälkeen hyvä ja tarkasti tehty ampumakäsky palautetaan valvojankin tarkastettua sen varotoimistoon, josta se palautuu yhä korjattavaksi. Siitä on nokittu esille asioita joiden korjaaminen voi tuntua turhauttavalta tai turhalta. Onko ampumakäskyn korjailun tarkoituksena hakea katharsikseksi inhon ja tympääntymisen huippu? Ei ole.
 Ampuma-alueen varoupseerien tehtävänä on tarkastaa ampumakäskyjen oikeellisuus: tarkastukseen osallistuu kuitenkin heidän lisäkseen myös harjoituksen johtaja, ammuntojen pääkouluttaja, pelastustoiminnan johtaja, lääkintäjohto ja ammunnan lääkinnällinen varohenkilö. Eri liitteiden ja osien tarkastus on jaettu erityisalueiden mukaan ja yksityiskohtaisen tarkastamisen ja vertaamisen tarkoitus ylläpitää ja parantaa turvallisuutta. 
Erilaisten vertaamisten ja korjausten jälkeen päästään tilanteeseen jossa suunnitelman pohjalta voidaan luottaa siihen että ammunnan turvalliselle toteuttamiselle on edellytykset. Korjaamis- ja täydentämisprosessi sisältää kuitenkin myös pedagogisen tavoitteen: oppimisen kautta ammunnan johtajalle pyritään saamaan riittävän virheetön malli – tavoitteenahan on saavuttaa sellaiset valmiudet että opiskelijoille voidaan esittää oikeudet eli heidän luotetaan voivan toimia tässä tehtävistä vaativimmassa itsenäisesti. Hiottua suunnitelmaa voitaisiin käyttää mallina tai lähtökohtana omille ampumasuunnitelmille tulevaisuudessa. On tarkoitus että tämä toiminta kehittäisi myös perinteisesti upseereihin liitettävään tarkkuuteen ja täsmällisyyteen.

Ampuma-alueen varoupseerit